"Enter"a basıp içeriğe geçin

Mikrotik – ADSL Kurulumu

Mikrotik cihazları ile tanışalı yaklaşık 2 yıl olacak, başlarda biraz zor gelsede kullandıkça aslında piyasada bulunan bir çok üründen daha kolay kullanılabilecek bir cihaz olduğunu sizlerde kullandıkça göreceksiniz. Dilimin döndüğünce sizlere burada mikrotik ile ilgili bildiklerimi aktaracağım sanırım ileride faydalı olacaktır. Bu yazımda ADSL hattımızı direk mikrotik’in yönetime bırakarak interneti kontrol edeceğiz. Tabiki de adsl kullanıcı adınızı ve şifrenizi bilmelisiniz yoksa ayar yapmamız mümkün olmayacaktır.

Yapıcaklarımız sırasıyla kısaca anlatalım ;

1 – ADSL Modemimiz uzerindeki DHCP Server’ı , NAT ‘ı ve Firewall ‘u kapatalım her hangi bir engele takılmayalım
2 – ADSL Modemimizdeki ADSL Bağlantı mode unu BRIDGE MODE a alalım bakır telle gelen bağlantımızı Mikrotik’e yönlendireceğiz.
3 – ADSL Modemimizin IP Adresini 192.168.0.2 yapalım. (192.168.0.1 Mikrotik ‘ in olsun ) (Bu ip yi vermeye gerek yok ama , modemi fiziksel olarak göremediğiniz durumlarda mikrotik üzerinden pingleyerek en azından çalışıp – çalışmadığını anlamanızda kolaylık olur.)
4 – Mikrotik üzerinde Local Interface e IP vereceğiz.
5 – ADSL bağlantısı için PPPoE Client tanımlayacağız.
6 – NAT tanımı yapıp paylaşımı başlatacağız.

Şimdi hemen Modem ayarları ile başlayalım. ADSL Modeminiz üzerindeki DHCP Server , NAT ve Firewall ayalarını devre dışı bırakıp kapatalım; nasıl kapatılacağını burada resimli olarak göstermem pek mümkün değil , çünkü tüm modemler birbirinden farklı. Siz kendi modeminiz içerisindeki bu ayarları rahatlıkla bulup yapabileceksinizdir.

Modem üzerindeki bu işlemleri bitirdikten sonra modemi direkt olarak Mikrotik üzerindeki WAN Interface inize takıyorsunuz. WAN interface mevcut değilse tanımla yapmak istediğiniz portu ayarlamanız gerekecektir.

Mikrotik üzerinde yapılacak ayarlar,

ADIM -1-

IP / Address bölümüne gelerek yeni bir adres tanımlaması yapacağız. Local interface’imize 192.168.0.1 IP’sini /24 Subneti ile veriyoruz.

ADIM -2-

İnterface / PPPoE Client ekliyoruz.

  • 1- Name : TTNET ADSL yazıyorum (isim çok önemli değil anlayabileceğiniz bir şey olsun)
  • 2 – Interface : WAN – Dış Bacak interface imizi seçiyoruz. Bende ether2’deydi bu seçim önemli yoksa modemden bridge’lemiş olduğunuz internet mikrotik’e ulaşmaz bu ayara dikkat edin.

Dial Out Sekmesine geçiyoruz.

  • Service : TTNET
  • User : TTNET kullanıcı adımız
  • Password : TTNET şifreniz
  • Apply dedikten sonra Sağ alt köşede duran Status kısmının değiştiğini ve başarılı olduğu takdirde Connected ibaresinin geldiğini göreceksiniz. Aynı zamanda IP / Addressess penceresinde TTNET den WAN Ip mizin de alındığını göreceksiniz. Connected olmuyorsa modeminizin bridge ayarlarını tekrar kontrol ediniz.
  • ADIM -3-
  • IP / Firewall / NAT sekmesine geçiyoruz.
  • Yeni bir kural ekliyoruz ve resimdeki gibi ayarlıyor Apply diyoruz.
    • Chain : srcnat
    • Src. Address : 192.168.0.1/24
    • ACTION tabı altında Action : masquerade

Internet bağlantımızı artık paylaşabiliriz. Mikrotik cihazınıza veya switch’inize bağlı bir client üzerinden test yaparak internetinizi kontrol edebilirsiniz.

Şimdilik hoşçakalın bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

9 Yorum

  1. Bilal gezgin Bilal gezgin

    Mikrotikle ilgili bilgilerinin devamını bekliyorum abi inşallah

  2. Bilal gezgin Bilal gezgin

    Seni takip etmeye devam ediyorum bugünden itibaren

  3. teşekkür ederim ellerinize sağlık toprağım

    • VDSL2 -PTM modunda sinyaliniz varsa, WAN-VLAN konfigurasyonu gerekiyor, köprü (bridge) kurulumu için.

      Modemin WAN (genişbant) ayarları sayfasında

      === PVC Konfigürasyonu ===
      VPI : 8
      VCI : 35

      === VLAN Konfigürasyonu ===
      Etkin : EVET
      802.1p Priority : 7 (highest)
      802.1q VLAN ID : 35

      şeklinde olmalıdır.

      ADSL2+ (ATM) modundan VDSL2-PTM sinyaline geçtim, bunu yapmayınca trafik akmıyor.

  4. deniz deniz

    Çok Teşekkürler çok güzel ve açıklayıcı bir bilgi olmuş elinize sağlık takip ediyorum sizi.

  5. Selahattin Selahattin

    Çok teşekkürler ellerinize sağlık güzel bir paylaşım.tek mikrotikten 2 farklı adsl internet kullanabiliyormuyuz erdinç bey?

  6. mister anderson mister anderson

    Keepalive timeout: 61 saniye olarak set ederseniz daha rahat edersiniz.

    Çünkü TTnet (ve dolayısıyla TürkTelekom’dan VAE/ALSAT modeliyle toptan xDSL alıp çalışan alternatif operatorler [TT DSLAM’ını kullandıkları için]) LCP echo interval değerini 60 saniye olarak ayarlanıyor.
    (Bunun tek istisnası TT YAPA satral binasında kendi DSLAM’ından müşteriyi çıkaran veya direkt kendi fiberini daireye yada binaya kadar [FTTH/B] ulaştıran operatorlerdir..)

    Siz bu değeri 60 saniyede bırakırsanız, (mesela torrent kullanımı sebebiyle) linkiniz sature olup 60. saniyeden sonra 5 saniye içerisinde LCP echo alamazsa Mikrotik CPE (tek taraflı bağlantıyı feshedip) otomatik reconnect oluyor..

    2-3 dakikaya ayarlarsanızda kopmuş PPP bağlantıyı tespitte sıkıntı olabiliyor. onun için ben 61 saniye değerini kullanıyorum keepalive timeout için.

    Mikrotik RouterOS’ta eksiklik var. keşke keepalive timeout değerinden ayrı olarak keepalive interval’da belirlenebilseydi. mesela interval: 15sn, timeout:60sn gibi. ama linuxta olan bu özellik şu anda RouterOS ile mümkün değil ne yazıkki.

    TTnet’in PPPoE serverlarında da eksiklik var, müşterileriyle server arasında data paketi akışı varken LCP echo timeout sebebiyle bağlantı koparılmamalı normalde. Ama onlarda kabinde hangi vendorun DSLAM cihazını kullanıyorlarsa , onun imkanlarının dışına çıkamıyorlar.

  7. Ferhat demir Ferhat demir

    S.a bende mikrotik rb2011l-rm var bir turlu ayarini yapamiyoruk yardimci olurmusunuz

  8. admin admin

    Merhaba,

    ADSL hattınızı mı bağlayamadınız ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.